30
ma, mrt

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513 Oranjewoud Kunst/Cultuur - De veelzijdige Joost Swarte (1947) viert zijn vijftigjarige jubileum als illustrator, ontwerper en architect. Dat wordt gemarkeerd door een grote overzichtstentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam en een kleine presentatie in Museum Belvédère.

In twee kabinetten zijn tientallen affiches te zien die Swarte in de loop der jaren heeft ontworpen, maar ook vaandels uit de reeks Negen Kunsten te Wapenen zwart-wittekeningen voor het boek Kop en Staart. Daarin staan drie blinde muizen centraal, afkomstig uit hetbekende Engelse kinderversje Three blind mice.Swarte verwerkte hun beeltenis in scherpzinnige, geestige lijntekeningen. Kop en Staart is eenliteraire encyclopedie waarin de muizen diverse leesbegrippen uitleggen. De tekeningen zijn nog nooit eerder geëxposeerd.

De selectie van Swarte’s werk werd verzorgd door gastcurator Hans Boer (1947) die ook tekende voor de samenstelling van de tentoonstelling over Martin Jarrie (1953), in de hoofdzaal van Museum Belvédère. Deze Franse schilder en illustrator is internationaal actief, net als Swarte. Zo werken beide kunstenaars voor het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift TheNew Yorker.

Waar Jarrie vooral werkt vanuit picturale uitgangspunten – penseel en verf als basismateriaal verkiest – staat het werk van Swarte – met zijn voorkeur voor klare lijnen en kleurvelden – dichter bij het métier van de grafische vormgeving en de beeldstrip. Beiden weten op onnavolgbare wijze speelse fantasie met zeggingskracht te verenigen en in te spelen op de verbeeldingswereld van ons allemaal … jong of ietsje ouder.


Over Joost Swarte
Joost Swarte (1947) begint in de jaren zeventig als underground striptekenaar voor Modern Papier. Daarna werkt  hij onder meer voor het Franse stripblad Charlie Mensuelen het grensverleggende Amerikaanse Raw Magazine. Hij illustreert (o.a. voor Vrij Nederland, HUMOen TheNew Yorker) en werkt aan architectuurprojecten (zoals theater De Toneelschuurin Haarlem). Hij ontwerpt verder nog postzegels, glas-in-loodramen, lettertypes, affiches en boeken.Swarte is mede-initiatiefnemer van het Musée Hergé in het Belgische Louvain-la-Neuve. In 1998 wint hij de prestigieuze Stripschapprijs, voor zijn bijdrage aan de strip in het algemeen en zijn gehele oeuvre in het bijzonder. In 2004 wordt de kunstenaar door koningin Beatrix benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau, en in 2012 wint Swarte voor zijn gehele oeuvre de Marten Toonderprijs. Zie verder www.joostswarte.com


Meer informatie
Locatie:Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Oranjewoud
Data: 21 december 2019 t/m 5 april 2020
Voor verdere informatie, raadpleeg https://www.museumbelvedere.nl/


Joost Swarte - Kop en Staart (ironie), 2014

 

Museum Belvédère                                                 
Oranje Nassaulaan 12,                                     
8448 MT, Heerenveen-Oranjewoud                           
Telefoon: 0513-644 999                                           
www.museumbelvedere.nl                                    

Openingstijden:
Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Maandag gesloten
Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.