31
za, okt

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513 Heerenveen Kunst & Cultuur - Op donderdag 3 september verwelkomt de SLAH (Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen), auteur Pauline Broekema in Museum Belvédère. 

Pauline Broekema (1954) is geboren en getogen in de stad Groningen. Haar deels Friese roots zijn te herkennen in haar eigenlijke voornaam: Taetske. Direct na de middelbare school ging ze de journalistiek in, werkte als leerling-journalist bij Boom Pers en daarna als verslaggever bij het Noordhollands Dagblad en Hier en Nu-radio.
Sinds 1984 was ze redacteur-verslaggever bij NOS Nieuws, eind 2018 nam ze afscheid. Daarnaast is ze schrijver. 'Ik wilde nog meer verdieping, me kunnen vastbijten in een onderwerp. Het journaalwerk is heerlijk maar soms ook vluchtig.'

Benjamin, een verzwegen dood
Benjamin, een verzwegen dood (2001) over het Joodse leven op het platteland, werd een klassieker. Het boek was mede aanleiding voor het Comité 4 en 5 mei om haar te vragen voor de herdenkingsrede in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Van Het Boschhuis (2014), een indringende kroniek over haar familie, zijn inmiddels 12.000 exemplaren verkocht. Het boek werd lovend besproken. De NRC noemde het 'meeslepend'. Trouw schreef: 'In elke zin van Het Boschhuis is haar hand voelbaar.' In 2018 verscheen Het uiterste der zee, over twee Joodse families in Friesland en Groningen. Ze werkte er vier jaar aan. Naar aanleiding van dat boek was ze in oktober 2018 al eens te gast bij de SLAH.

Tekenares van Montparnasse
Eerder dit jaar verscheen Tekenares van Montparnasse, waarin het veelbewogen levensverhaal van de bijna vergeten Duits/Joodse kunstenares Edith Auerbach werd gereconstrueerd. Van haar onbekommerde jeugd in Keulen tot haar vertrek naar Parijs in de jaren twintig, waar ze zich volop stortte in het bruisende kunstenaarsmilieu. Haar artistieke ontwikkeling werd bruut onderbroken door het opkomende nationaalsocialisme en later de Duitse bezetting. Ze werd geïnterneerd in het kamp Gurs, wist na vele ontberingen te ontkomen en dook daarna onder. Auerbach overleefde de Tweede Wereldoorlog en legde na de bevrijding de verschrikkingen van de Holocaust vast in een reeks aangrijpende schilderijen die ze Contre l'Oubli (tegen het vergeten) noemde.

In de pauze is er gelegenheid om het museum te bezoeken. De huidige expositie Contre l'Oubli toont het werk van Edith Auerbach in combinatie met een groot familieportret van Frank Lisser en aquarellen van Henri de Haas. In het kader van 75 jaar bevrijding, is het overkoepelende thema gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog.

Boekhandel Binnert Overdiep is met een stand aanwezig in het Museumcafé.


Meer informatie
Datum                                 : donderdag 3 september 2020
Locatie                                : Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen-Oranjewoud
Toegang                             : € 5,- (gratis voor donateurs, scholieren en studenten)
Aanmelding                        : I.v.m. de beperkte toegang (maximaal 30 personen i.v.m. de 1,5 meter)  
                                            is aanmelden vooraf verplicht. Graag alleen contante betaling.
Zaal open                           : 19.30 uur | aanvang 20.00 uur

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.