25
za, sept

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513 Heerenveen/Oranjewoud Kunst & Cultuur - Nu de deuren van Belvédère tijdelijk gesloten zijn, brengt men het museum graag bij u thuis! Zo maakte het museum een vlog over de huidige presentatie van Hendrik Werkman (1882-1945) en heeft een nieuwe aanbieding in de webwinkel. Werkman wordt gezien als één van de belangrijkste modernisten uit Noord-Nederland. 

Een elementair onderdeel van de presentatie zijn de vroege druksels Schoorstenen, Compositie met letter a, Compositie met gewichten en Compositie, een volledige reeks uitgaven The Next Call en één van Werkmans belangrijkste schilderijen Voermanuit 1923. Deze werken werden door kunstverzamelaars Pleun en Mieke van Toledo in nauwe samenspraak met het museum verworven en als langdurig bruikleen in het museum ondergebracht.

Alle werken zijn afkomstig uit de voormalige collectie van architect en schilder Job Hansen (1899-1960), een vriend van Werkman. Zo werd postuum gestand gedaan aan de wens van Hansen – en de verplichting die dochter Caty Hansen jegens haar vader voelde – ze als groep te waarborgen.


De tentoonstelling omvat verder druksels uit alle fasen van Werkmans kunstenaarschap. De collectie Van Toledo geeft dan ook een representatief beeld van Werkmans artistieke ontwikkeling. Met de expositie en de uitgave Van Voerman tot Baalschem wil Museum Belvédère een bijzondere Werkmancollectie belichten en aangeven welke betekenis gepassioneerd particulier collectioneren kan hebben voor musea.

Tevens vormt ze een eerbetoon aan de kunstenaar die zijn persoonlijke vrijheid vond in zijn werk en uiteindelijk vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog bij Bakkeveen werd gefusilleerd.

Speciale aanbieding

wie de publicatie Van Voerman tot Baalschem nu bestelt, ontvangt GRATIS een brochure over Hendrik Werkman erbij! Met een korte inleiding op het werk, een verwijzing naar relevante literatuur, voorbeelden van enkele kunstwerken en een fraaie foto.
(klik hier om te bekijken). De aanbieding geldt t/m 17 januari 2021 en zo lang de voorraad strekt.

Museum Belvédère,Oranje Nassaulaan 12, 8448 MT Heerenveen, telefoon: 0513 644 999

Meer informatie
Wilt u de vlog volgen via YouTube, raadpleeg dan

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.