25
za, sept

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0513 Gorredijk Kunst & Cultuur - Op 12 juni om 12 uur opent de tentoonstelling ‘Meester in Eenvoud’ van beeldhouwer en schilder Frans Klerkx (Mill, 1932) met een inleiding van Han Steenbruggen (Directeur Museum Belvédère) in Galerie Steven Sterk in Gorredijk.

Het leven van Frans Klerkx staat in het teken van de abstracte beeld- en schilderkunst. Zijn middelgrote tot zeer grote beelden ontstaan letterlijk uit gevouwen vellen papier uitgevoerd in cortenstaal, hout of aluminium. De abstracte schilderijen vinden hun oorsprong in het minimalisme van de geometrie en de dynamiek van een meer organische en lyrische beeldtaal.

Frans Klerkx beschouwt het creatieve proces als het bezielen van materie waardoor een simpel teken op een vel papier of hergebruik van verpakkingsmateriaal betekenis krijgt. Hij laat zich daarbij inspireren door de zen-filosofie waarin begrippen als ‘eenvoud’ en ‘aandacht’ centraal staan. In zijn kunst is hij dan ook altijd op zoek naar betekenis die hij zoekt in een combinatie van het platte vlak en de driedimensionale ruimte, stilstand en beweging.

Documentaire
Thom Mercuur (1940-2016), oprichter van Museum Belvédère, bracht het werk van de Brabantse schilder Leon Adriaans (1944-2004) naar Friesland en toonde het in 2005 in zijn museum. De Friese regisseur Pieter Verhoeff (1938-2019) maakte in 2002 de documentaire ‘Eigen Weg’ van deze eigenzinnige kunstenaar. Evenals Leon Adriaans is Frans Klerkx een Brabantse kunstenaar over wiens werk en leven Verhoeff een documentaire maakte met de titel: ‘Frans Klerkx: Meester in Eenvoud’. Deze documentaire (30’) zal tijdens de tentoonstelling te zien zijn.

Biografie
Frans Klerkx werd in 1932 geboren in Mill (N-Br). Geïnspireerd door mede dorpsbewoners zoals zijn oom Kees Bastiaans (van wie werk in het Brabants Museum in Den Bosch hangt) en Manus Evers (beeldhouwer) wilde hij al tijdens zijn Gymnasiumtijd naar de kunstacademie maar er werd anders voor hem beslist. Dat neemt niet weg dat hij, naast zijn baan in het middelbaar onderwijs, altijd dagelijks met kunst bezig is geweest. Daarbij liet hij zich inspireren door zijn vele reizen naar Frankrijk en Italië en, recentelijk, een reis naar Japan.

Meer informatie
Galerie Steven Sterk, Hellingbaas 1, 8401 JH Gorredijk
Info : Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Data : Zaterdag 12 juni 2021 t/m Zondag 13 juni 2021

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.